Hoe speel ik met mijn hond of puppy?

Er zijn veel manieren mogelijk om met je hond te spelen. Hier noemen we een aantal voorbeelden en waar je op moet letten tijdens het spelen.

Veel honden, en vooral jonge honden en puppy’s, vinden spelen het leukste wat er is; een dag niet gespeeld is een dag niet geleefd. Het is verder ook een hele goede manier voor je hond om voldoende te bewegen. En als klap op de vuurpijl is het als baasje zijnde ook nog eens harstikke leuk.

Een paar ‘regels’ die je kunt hanteren tijdens het spelen

  • Jonge puppy’s zijn fragiel, al ziet het er door hun vacht niet altijd zo uit. Let er dus op dat je niet te grof bent in het spel.
  • Let op dat je niet te agressief speelt, de agressiviteit tussen jullie kan ervoor zorgen dat je hond ook te agressief speelt met andere honden.
  • Merk je dat je hond bijt tijdens het spelen, stop dan. Zo geef je het signaal af dat dat niet mag. Ga pas verder met spelen als hij gekalmeerd is.
  • Speel niet met stokken of stenen, hoewel de stok vaak gebruikt wordt om te apporteren, kunnen stokken voor splinters zorgen in hun bek. Op stenen kunnen ze hun gebit beschadigen.
  • Jij bent de baas, ook tijdens het spelen. Luistert je hond niet, stop dan met spelen en schenk hem geen aandacht.

Soorten hondenspeeltjes

Gebruik geen gevonden speeltjes, zoals stokken, stenen of stukken hardplastic. Dit soort voorwerpen kunnen breken en hun gebit, tandvlees of bek überhaupt lelijk bezeren. De beste speeltjes zijn van een stevig, elastisch materiaal gemaakt dat niet kan versplinteren. Verder moet het niet te klein zijn, zodat ze het niet door kunnen slikken. Vraag een medewerker in de dierenspeciaalzaak naar de juiste speeltjes voor jouw hond.

Mogelijke spelletjes voor je hond

Er zijn talloze spelletjes. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rij gezet.

Apporteren

Het meest bekende hondenspelletje. Jij gooit een speeltje weg en je hond brengt het terug. Je kunt hem verschillende dingen aanleren, zoals het wachten met halen tot jij bijvoorbeeld ‘apport’ roept. Of je kunt een commando verzinnen als ‘laat los’ als hij het speeltje moet laten vallen.

Verstoppertje

Voorbeeld: Persoon 1 houdt de hond vast, terwijl persoon 2 zich verstopt. Op het moment dat persoon 2 verstopt is, roept persoon 1: ‘Waar is persoon 2? Zoek!’ Waarop de hond Jan gaat zoeken. Gevonden? 1-0 voor de hond en iets lekkers als beloning. Als je dit met de hele familie doet, dan zal het niet lang duren voordat je hond ieder familielid op commando kan vinden.

Balletje, balletje

Is je hond slim genoeg voor Balletje, balletje? Daar kom je maar op een manier achter. Neem drie hardplastic bekers en leg onder één iets lekkers. Hussel met de bekers en laat je hond kiezen. Lukt het hem? Gefeliciteerd! Smullen maar. Je kunt het makkelijker en moeilijker maken door langzamer of sneller te husselen.

Reactiesnelheid

Je kunt je hond spelenderwijs aanleren om commando’s snel op te volgen. Ga met je hond wandelen en speel met hem, totdat hij door het dolle heen is. Op een bepaald moment roep je een eenvoudig commando (bijvoorbeeld ‘zit’) en doe je niks meer. Je wacht, totdat hij gaat zitten, desnoods help je hem te gaan zitten. Als je dit herhaalt, kun je ervoor zorgen dat je hond snel reageert op commando’s, ook al is hij druk.

DE WERELD VOOR JE HOND IN EEN ZAKJE

Rijk aan natuurlijke ingrediënten en voedingstoffen voor een gezond en vitaal leven.
Naar assortiment

Meer artikelen in

verzorging