Mijn hond heeft een teek
Honden spelen maar al te graag in de natuur. Dat brengt risico’s met zich mee, zoals tekenbeten. Check je hond daarom goed op teken.
Net als bij mensen, kunnen teken zich ook aan de huid van je hond hechten. Dit kan gebeuren bij een willekeurige wandeling, maar de kans is groter als je hond door struiken en hoger gras heeft gerend. Ook bij langere wandelingen door de bossen is de kans automatisch hoger. Het voorkomen dat je hond ooit een teek krijgt is haast onmogelijk, er vroeg bij zijn op het moment dat hij er een heeft is wel belangrijk.
Wat voor gevolgen heeft een tekenbeet voor mijn hond?
Ook net als bij mensen, kunnen teken de ziekte van Lyme overdragen aan een hond. Nadat de teek zich heeft vastgeklampt aan zijn gastheer, duurt het zo’n 24 uur voordat hij bloed gaat zuigen en de ziekte over kan brengen. Op de plek waar de teek zich vastklampt, is de huid vaak iets roder en ontstoken. Heb je een teek ontdekt en denk je dat deze er al langer dan 24 uur zit? Ga dan altijd naar de dierenarts.
Heb je een wandeling gedaan in een natuurrijk gebied (hoog gras, bossen en struiken), doe dan altijd een check bij je hond. Ben je er namelijk binnen 24 uur bij, dan verklein je het risico op nare gevolgen. Begin de check van je hond bij zijn kop en achter zijn oren en werk naar achter. Vergeet zijn buik en zijn staart niet.
Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond?
Het enige wat je nodig hebt om een teek bij je hond te verwijderen is een tekenpincet. Eigenlijk werkt het verwijderen van een teek bij een hond hetzelfde als bij jezelf. De enige bijkomende uitdaging is dat je de hond stil moet houden. Neem voor het verwijderen van de teek de volgende vier stappen:
- Grijp met het tekenpincet de teek zo dicht mogelijk op de huid vast.
- Draai de pincet tot de teek loslaat van de huid.
- Gooi de teek niet meteen weg, maar check eerst of je kop van de teek er ook uit hebt getrokken.
- Als de kop is blijven zitten, dan zal deze eruit moeten zweren. Dat kan wat roodhuid en een geïrriteerde huid opleveren. Houdt het in de gaten, is het na een week nog niet weg, raadpleeg dan een dierenarts.
Meer artikelen in
verzorging