Het veranderende voedingspatroon van je hond

Van puppy tot volwassen hond en van zwangerschap tot aan zogend, in iedere levensfase heeft je hond andere voeding nodig. Hier vind je wat precies.

Van puppy tot volwassen hond en ouder worden, en van zwangerschap tot aan zogen, in iedere levensfase heeft je hond een andere voedingsbehoefte. Hier vind je wat je hond nodig heeft per fase.

Puppy

Een puppy heeft tot tweeëneenhalf keer meer calorieën nodig dan een volwassen hond met hetzelfde gewicht. Dat heeft alles te maken met de groei van hun botten en spieren, waar ze extra veel energie voor nodig hebben. Bovendien is een puppy erg speels, waardoor hij meer energie verbrandt. Verder is het goed om te weten dat de maag van een puppy relatief een stuk kleiner is, waardoor licht verteerbare voeding, verdeeld over meerdere momenten op een dag het beste is voor een pup.

Jonge hond

Hoe lang je hond als pup wordt gezien is sterk afhankelijk van het ras. Waar sommige kleine rassen tussen de 6 en 9 maanden al niet meer als pup worden gezien, doen sommige grote honden er tot wel 24 maanden over. In ons overzicht met voedingsrichtlijnen vind je advies over de Belmondo voeding die het beste is voor je hond.

Volwassen hond

Volwassen honden verbruiken minder energie dan honden die in de groei zijn. Daarnaast is hun maag volgroeit, waardoor het verdelen van hun dagelijkse voeding over twee maaltijden per dag voldoende is. Ook over de juiste hoeveelheid voeding voor jouw volwassen hond vind je meer informatie in ons overzicht met voegingsrichtlijnen.

Zwangere hond

Honden zijn ongeveer negen weken zwanger. In principe verandert er de eerste vijf weken van de zwangerschap niks aan de voeding van de hond. Vanaf de zesde week heeft je hond meer voeding nodig. Het algemene advies: verhoog vanaf week 6 wekelijks de voeding met 15%.

Zogende hond

Pasgeboren puppy’s drinken enorm veel melk bij hun moeder. De voedingsbehoefte tijdens het zogen is, afhankelijk van het aantal pups, drie keer zo hoog als het normale niveau. De melkproductie moet, wat betreft hoeveelheid en samenstelling, optimaal zijn om aan de voedingsbehoefte van de groeiende pups te voldoen.

Tijdens de dracht en het zogen wordt aangeraden om de teef een goede puppyvoeding te geven.

Oudere hond

Bij oudere honden gaat alles iets langzamer. Ze bewegen minder, verbruiken daardoor minder energie en hebben dus minder voeding nodig. Daarnaast vinden ze het vaak prettig om meerdere malen per dag kleinere porties te eten. Wanneer een hond als ‘ouder’ of ‘senior’ wordt gezien hangt af van het ras van de hond. Over het algemeen kun je het volgende aanhouden:

  • Hele grote rassen worden na 5 jaar gezien als senior
  • Grote rassen worden na 8 jaar gezien als senior
  • Kleine of hele kleine rassen worden na 10 jaar gezien als senior

BELMONDO HONDENVOEDING VOOR IEDERE LEVENSFASE

Hondenvoeding van Belmondo is er voor jouw hond in iedere levensfase. Zo ondersteunt onze puppyvoeding bijvoorbeeld een optimale groei, ondersteunt onze senior voeding de darmgezondheid en biedt al onze voeding 100% aan de dagelijkse behoefte van vitamines, mineralen en voedingsstoffen voor je hond.
Naar assortiment

Meer artikelen in

voeding