Gezond gewicht behouden

Combineer de juiste hoeveelheid voeding met een actieve levensstijl en verlaag de kans op gezondheidsproblemen met een gezond gewicht van je hond.

Net zoals mensen, hebben ook steeds meer honden last van overgewicht of obesitas. Experts geven aan dat maar liefst 50% van de honden overgewicht of obesitas heeft. En overgewicht kan onder andere aandoeningen als gewrichtsklachten, suikerziekte of vet-tumoren tot gevolg hebben, dus het is belangrijk dat je hond op een gezond gewicht blijft. Maar hoe doe je dat? De juiste hoeveelheid gezonde voeding, voldoende beweging en het gedrag van je hond dragen eraan bij.

Hoe bepaal ik het gezonde gewicht van mijn hond?

Het gezonde gewicht hangt af van de grootte, het ras en de leeftijd van je hond. Buiten dat je het aan je hond kan zien – zijn de contouren van je hond goed – en voelen – voel je meteen de ribbenkast als je hem aanraakt of juist niet – of je hond een natuurlijk gewicht heeft, is het moeilijk te zeggen hoeveel je hond precies moet wegen. Raadpleeg daarom jouw dierenarts voor een goed advies, zodat je precies weet waar jij en je hond aan toe zijn.

Gezonde voeding

Het allerbelangrijkste voor het behoud van een gezond gewicht van je hond is natuurlijk de voeding die hij krijgt. En jij hebt daar als baasje natuurlijk een belangrijke rol in. Kijk goed naar de hoeveelheid voeding die je hond nodig heeft en geef je hond bij voorkeur twee vaste momenten zijn voer. Neigt je hond overgewicht te krijgen, dan is het een optie om meer natvoeding te geven. Daar zitten minder calorieën in dan bij droogvoeding. Hierdoor kan hij meer kan eten, en hoeft hij minder vet te verbanden. Kijk verder ook uit met het geven van snacks. Hondenkoekjes hebben niet dezelfde samenstelling als hondenbrokken.

Voldoende beweging

Beweging komt op nummer twee als het aankomt op het behouden van een gezond gewicht. Hoe meer je (samen met je) hond beweegt, hoe groter de kans dat hij op een gezond gewicht blijft. Veel beweging is naast het behoud van gewicht sowieso goed voor je hond. Een betere conditie heeft (net als bij mensen) een grote positieve invloed op de gezondheid van je hond. Hoe meer beweging hij krijgt, hoe gezonder je hond.

Goed gedrag

De ene hond komt al piepend naar je toe als je richting de keuken loopt. De andere hond wacht netjes tot hem iets wordt gegeven. Schooien is een vervelende, dik makende gedragseigenschap van een hond. Het mooie aan schooien: het is aangeleerd, dus je kunt het je hond ook weer afleren. Dat kan soms even duren, maar het is de moeite uiteindelijk waard. Om te voorkomen dat een hond gaat bedelen, is het verstandig om hem alleen voeding die voor een hond bedoeld is op het moment dat hij een maaltijd hoort te krijgen of als hij een beloning verdient. Dan zal hij minder snel met grote ogen bij je komen staan als jij van een tussendoortje geniet.

Lukt het niet om je hond op een gezond gewicht te houden?

Probeer je je hond al een tijdje op het juiste gewicht te krijgen, maar lukt het niet? Raadpleeg dan je dierenarts. Naast voeding, beweging en gedrag kunnen er ook nog andere oorzaken zijn die ervoor zorgen dat je hond niet afvalt of aankomt.

EEN GEZOND GEWICHT BEGINT BIJ GEZONDE VOEDING

Rijk aan natuurlijke ingrediënten en voedingstoffen voor een gezond en vitaal leven.
Naar assortiment

Meer artikelen in

voeding