Hoe verzorg ik mijn nieuwe puppy?

De eerste dagen van een puppy zijn voor iedereen even wennen. Voor de pup zelf, voor andere huisdieren én voor jou. Hier lees je hoe je ermee omgaat.

De eerste dagen van een puppy zijn voor iedereen even wennen, maar het meest voor de kleine pup zelf. Hij is nu immers weg van zijn broertjes en zusjes en van zijn moeder, dus dat is een grote verandering. Gun hem daarom de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen, laat hem zijn nieuwe thuis zien en schenk hem de aandacht die hij nodig heeft. Verder heb je hier nog een aantal punten waarop je moet letten bij de verzorging van je nieuwe puppy.

Laat hem wennen aan zijn nieuwe thuis

Laat hem zelf kennismaken met zijn nieuwe thuis en slaapplek. Leg een deken of doek uit zijn oude nest op die slaapplek, zodat hij zich snel op zijn gemak voelt. Laat hem verder lekker zelf ontdekken hoe zijn nieuwe wereld eruitziet. Snuffelen, huppelen en onderzoeken hoort daar natuurlijk bij.

Laat hem slapen

Heel veel spelen kan de nieuwe pup erg moe maken. Op het moment dat hij moe is, zal hij dan ook willen (en gaan) slapen. Stel de regel op in huis (dus ook voor de kinderen): maak de pup niet wakker als hij slaapt. Hij heeft zijn slaap hard nodig.

Laat andere huisdieren niet links liggen

Een veelvoorkomend probleem is dat alle aandacht naar de nieuwe pup gaat, waardoor eventuele andere huisdieren jaloers kunnen worden. Dit is niet leuk, hebben ze niet verdiend en kan bovendien de relatie met de pup verstoren. Zorg ervoor dat je ook de andere huisdieren de nodige aandacht blijft geven.

Zindelijkheidstraining

Je puppy is bij binnenkomst niet meteen zindelijk. Boos worden als hij zijn behoeften op de grond heeft gedaan is géén oplossing, daar wordt hij alleen maar onzeker van. Leg kranten op verschillende plekken in de woonkamer. Probeer hem daarnaast in de eerste dagen ieder half uur en na ieder slaap- en eetmoment even mee naar buiten te nemen. Prijs hem met lieve woorden als hij zijn behoeften buiten doet. Hier lees je meer over het zindelijk maken van je hond.

Geef hem de tijd

De eerste nachten is het voor een pup moeilijk om alleen te zijn. Janken en rusteloos in de bench bewegen kan het gevolg zijn. Hoe moeilijk het soms ook is, ga er niet op in. Houdt het aan? Dan kan een warme kruik in zijn dekentje een oplossing zijn, maar geen zorgen: het zal niet heel lang duren voor hij gewend is aan zijn nieuwe thuis.

Overgang van voeding

Vanwege de vele nieuwe indrukken, kan het verstandig zijn om de eerste dagen nog dezelfde voeding te geven als waar de pup vandaan kwam. Is hij aan de meeste dingen in zijn nieuwe huis gewend? Dan kun je langzaam overgaan op de voeding die je hem voortaan wil voorschotelen. Heerlijke voeding, speciaal voor puppy’s van Belmondo bijvoorbeeld.

VOEDING OM GROOT EN STERK VAN TE WORDEN

Rijk aan natuurlijke ingrediënten en
voedingstoffen voor een gezond en vitaal leven

Naar assortiment

VOEDING OM GROOT EN STERK VAN TE WORDEN

Rijk aan natuurlijke ingrediënten en voedingstoffen voor een gezond en vitaal leven.
Naar assortiment

Meer artikelen in

puppy