Hoe voorkom ik dat mijn hond tegen mensen opspringt?

Het opspringen van honden is vrijwel altijd vanuit enthousiasme. Maar lang niet iedereen vindt dit plezierig. Zorg er dus voor dat je het onder controle krijgt.

Als je hond tegen mensen opspringt, dan is dat eigenlijk altijd gewoon vanuit onschuldig enthousiasme. Maar, een vies shirt, een schrikmoment of gewoon angst in het algemeen voor een hond kan ervoor zorgen dat mensen het helemaal niet fijn vinden dat je hond tegen ze opspringt. Dan is het dus zaak dat je dit je hond afleert. Hier een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je hond niet meer tegen mensen opspringt.

Word niet boos en blijf kalm

Boos worden heeft niet altijd zin, aangezien het natuurlijk gedrag is wat je hond vertoont. Verder is de neiging om boos te worden ook logisch wanneer je hond tegen visite opspringt, maar probeer rustig te blijven en te zorgen dat de rust ook terugkeert bij je hond.

Negeer je hond als hij opspringt

Kijk hem niet aan, blijf stilstaan, geef hem helemaal geen aandacht als hij bij je opspringt. Hierdoor krijgt hij niet waar hij naar op zoek is, aandacht.

Beloon hem en geef hem aandacht als hij laag blijft

Tegenovergesteld kun je hem aandacht geven en belonen op het moment dat hij van je afspringt of als hij blijft. Geef hem de aandacht die hij verdient en beloon hem met een lekkere snack.

Leid je hond af als er iemand binnenkomt

Een trucje voor als je hond opspringen nog niet afgeleerd heeft als er visite komt: leid hem af. Geef hem vlak voordat de visite er is een speeltje of iets om op te knabbelen of laat iemand met hem spelen.

Consequent zijn is cruciaal!

Op het moment dat je wil zorgen dat je hond gehoorzaamt is het cruciaal dat jij en je gezinsleden consequent zijn. Als je partner het iedere keer ‘beloont’ met veel aandacht als je hond opspringt, dan wordt het erg moeilijk om je hond het opspringen af te leren. Ben consequent!

DE WERELD VOOR JE HOND IN EEN ZAKJE

Rijk aan natuurlijke ingrediënten en voedingstoffen voor een gezond en vitaal leven.
Naar assortiment

Meer artikelen in

training