Hoe zorg ik dat mijn hond of puppy gehoorzaamt?

Jij bent de baas in huis. Dat moet voor zowel jou als de hond duidelijk zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je hond of puppy goed gehoorzaamt?

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je hond (of eigenlijk begint de opvoeding altijd bij je puppy) gehoorzaamheid toont. Hieronder vind je de belangrijkste punten en hoe je ervoor kunt zorgen dat je ze goed toepast.

Onthoud: jij bent de baas

En maak dat duidelijk aan je hond. Weten wie er de baas is, is een gevolg van op een strikte manier omgaan met de regels in huis. Blijf hem herinneren aan het feit dat hij niet op de bank mag, totdat hij niet meer op de bank gaat. Toch op de bank? Dan geen snack. Krijgt hij toch zijn zin? Dat zijn het soort ‘overwinninkjes’ die je hond het gevoel kunnen geven dat ze eigen baas zijn in huis.

De kracht van herhaling en beloning

Vertel je hond voor de eerste keer dat hij moet gaan zitten en hij zal je aankijken alsof je een andere taal spreekt (dat doe je ook). Geef hem aanwijzingen, zodat hij weet wat je bedoelt. Beloon hem als hij het doet. Herhaal dit zo vaak als nodig, op verschillende momenten en op verschillende plekken en na verloop van tijd weet hij precies wat met ‘Zit!’ bedoelt wordt.

Consequent zijn is cruciaal

Eigenlijk staat dit in lijn met de kracht van herhaling en beloning. Afspraken in huis bijvoorbeeld, moeten consequent worden nageleefd. Als jij je best doet om je hond niet op de bank te laten, maar je kinderen slepen je hond er zowat op, dan is dat erg verwarrend voor de hond; logisch ook. Ook de commando’s werken beter als ze consequent zijn. Als jij hem ‘Zit!’ hebt aangeleerd, dan werkt ‘Ga zitten!’ wat je partner gebruikt misschien wel minder goed.

Achteraf heeft geen zin

Stel: je komt thuis en de hond heeft de krant zorgvuldig in 9.000 stukjes gescheurd en is inmiddels rustig in zijn mand aan het slapen, dan heeft het geen zin om je hond hiervoor te straffen. Voor hem lijkt het dan alsof hij gestraft wordt voor het slapen in zijn mand. Alleen als je je hond op heterdaad bestraft, is het straffen voor die daad zinvol.

DE WERELD VOOR JE HOND IN EEN ZAKJE

Rijk aan natuurlijke ingrediënten en voedingstoffen voor een gezond en vitaal leven.
Naar assortiment

Meer artikelen in

puppy training